Fouten Sloeweg geen incident

MIDDELBURG

Statenleden en gedeputeerden pakken grote projecten verkeerd aan, aldus onderzoekscommissie

DOOR ERNST JAN ROZENDAAL

Het debacle met de Sloeweg is geen incident. Het provinciebestuur - zowel Statenleden als gedeputeerden - pakt grote projecten namelijk structureel verkeerd aan. Dat blijkt uit het eindrapport van de onderzoekscommissie Sloeweg dat gisteren is gepresenteerd.

"Provinciale Staten hebben zichzelf een spiegel voorgehouden", zei voorzitter Peter van Dijk van de onderzoekscommissie bij de presentatie. Want de oordelen zijn hard, ook over het eigen functioneren.

De Staten hebben niet goed afgesproken wat de spelregels zijn bij grote projecten. Het is zelfs niet duidelijk wanneer iets tot een groot project moet worden bestempeld. Daardoor werden de Staten zo'n project ingezogen, het was al aan de gang voor ze het goed en wel in de gaten hadden. Zodoende werden onomkeerbare besluiten genomen, zonder dat daar duidelijk bij werd stilgestaan.

Omdat er tussen het dagelijks provinciebestuur en de Staten geen duidelijk afspraken zijn gemaakt over de informatievoorziening met betrekking tot grote projecten, wachtten Statenleden te veel af. Ze hadden veel actiever vragen kunnen stellen. Anderzijds was het dagelijks provinciebestuur niet scheutig met informatie en bestonden ook geen afspraken over regelmatige en gestructureerde updates. Binnen Gedeputeerde Staten heerste een cultuur om de Staten zo min mogelijk 'lastig te vallen' en problemen eerst zelf op te lossen. Daardoor hebben Provinciale Staten hun controlerende rol niet goed kunnen uitvoeren.

Tenslotte hadden Statenleden en gedeputeerden te weinig oog voor de maatschappelijke effecten van grote projecten.

De onderzoekscommissie is ingesteld naar aanleiding van het fiasco met de Sloeweg, waarbij door bestuurlijk en ambtelijk geklungel heel laat bleek dat er een tekort van zeker 18,5 miljoen euro was op het budget van 58 miljoen. Centrale vraag van de commissie was hoe grote projecten in de toekomst beter kunnen worden beheerst en gecontroleerd.

Er zijn niet alleen lessen getrokken uit de Sloeweg. Er is ook gekeken naar de projecten Perkpolder, Waterdunen, Natuurpakket Westerschelde en de Sluiskiltunnel. Daar gingen dezelfde dingen fout, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een risicoanalyse.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant donderdag 5 november 2015