Artikel 44 vragen van Roland de Wit, Partij voor de Vrijheid (PVV), over de komst van duizenden extra asielzoekers naar de provincie Zeeland in 2016.

Aan het College van Gedeputeerde Staten

Provinciehuis

Abdij 6

4331 BK MIDDELBURG

                                                           

                                             Veere, 3 maart 2016

Geacht College,

Hierbij schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid Roland de Wit, Partij voor de Vrijheid (PVV), over de komst van duizenden extra asielzoekers naar de provincie Zeeland in 2016.

Toelichting

Op 4 december jl. riep Commissaris van de Koning de heer Polman de 13 Zeeuwse gemeenten op, om op zoek te gaan naar geschikte locaties om asielzoekers op te vangen. Dit naar aanleiding van het akkoord van de provincie Zeeland met het Rijk waarbij er in 2016 in Zeeland 2.500 extra asielzoekers moeten worden opgevangen.  

Op nos.nl van 25 januari jl. is een artikel opgenomen waarin Frans Timmermans (PvdA) zegt dat zeker 60% van de asielzoekers niet op de vlucht is voor een oorlog maar om economische redenen hun thuisland verlaten (60% van 2.500 = 1.500 asielzoekers). De PVV-fractie is van mening dat asielzoekers onnodig voorzieningen en middelen van Zeeuwse gemeenten belasten.

In de PZC van 1 maart jl. is een artikel opgenomen waarin premier Rutte een aantal van ruim 90.000 asielzoekers verwacht dat in 2016 naar Nederland komt. Dat is veel meer dan de 30.000 asielzoekers (12 provincies 2.500 asielzoekers = 30.000) waarvan sprake was op 4 december jl.

Als de Regering ook hier weer alle provincies vraagt een zelfde aantal op te vangen dan praten we voor de provincie Zeeland over ruim 7.500 asielzoekers, waarvan volgens Timmermans (PvdA) ruim 4.500 economische asielzoekers (...).

De fractie van de PVV heeft de volgende vragen.

  1. Is uw college op de hoogte of er al locaties bekend zijn in de Zeeuwse gemeenten voor de opvang en om welke aantallen asielzoekers per locatie het gaat? Zo nee, waarom niet?
  1. Bent u bekend met het artikel op nos.nl van 25 januari jl. waarin Frans Timmermans (PvdA) zegt dat zeker 60% van de asielzoekers niet op de vlucht is voor een oorlog maar om economische redenen hun thuisland verlaten? Zo ja, heeft uw college er bij de Regering op aangedrongen maatregelen te nemen tegen deze economische asielzoekers? Zo nee, waarom niet?
  2. Is uw college, de CdK in het bijzonder, van mening dat economische asielzoekers dienen te worden opgevangen in Zeeland? Zo ja, waarom?

Ik verzoek u vriendelijk om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Roland de Wit

Lid Provinciale Staten van Zeeland