PVV niet blij met prijs voor Merkel

De Zeeuwse PVV is niet blij met de toekenning van de internationale Four Freedoms Award aan Angela Merkel. Voorzitter Peter van Dijk van de Statenfractie van de PVV wil zich met partijleden, zowel in Zeeland als in Den Haag, beraden over de vraag of hij de uitreikingsceremonie op 21 april in Middelburg wel of niet gaat bijwonen.

Hij vindt dat de Roosevelt Foundation, die wordt voorgezeten door commissaris van de koning Han Polman, met Merkel 'een politieke keuze heeft gemaakt op een buitengewoon ongelukkig moment'.

De Duitse bondskanselier krijgt de Four Freedoms Award onder meer vanwege de cruciale rol die zij heeft gespeeld in de aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie en bij de opvang van vluchtelingen. De PVV vindt dat ten onrechte miljarden zijn uitgegeven aan het redden van de Griekse economie en zou het liefst de Europese grenzen sluiten voor vluchtelingen.

"Ik vraag me af in hoeverre de Roosevelt Foundation zich met actuele politiek moet bezighouden", zegt Van Dijk. "Met deze prijs zullen ze een aantal mensen blij maken, maar ook een aantal helemaal niet blij, onder wie wij."

Volgens Van Dijk volgt later nog een officiële reactie van de PVV. Hij wil eerst overleggen met de landelijke partijtop en met zijn fractiegenoten. Dan zal de vraag aan de orde komen of de Statenleden van de PVV bij de uitreiking aanwezig zullen zijn. "Als wij wegblijven, is dat natuurlijk ook een politiek statement. Daarmee zullen we mensen voor het hoofd stoten. We moeten ons afvragen of ons dat waard is. Maar we moeten ook duidelijk zijn tegenover onze achterban."

 

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant d.d. donderdag 7 januari 2016